Raute on maailmanlaajuisesti toimiva teknologia- ja palveluyritys. Yhtiön asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia tuotteita ovat viilu, vaneri, viilupalkki ja sahatavara.
Rauten teknologiatarjonta kattaa asiakkaan koko tuotantoprosessin koneet ja laitteet. Palvelutarjontaan kuuluvat huolto-, varaosa- ja koulutuspalvelut. Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Lahden Nastolassa.
Alfarocin yhteistyö Rauten kanssa alkoi keväällä 2014, kun Raute kilpailutti pakkaamo- ja varastotoimintonsa uudelleen. Alfaroc valikoitui toimijaksi kokemuksensa ja logistiikka-alan tuntemuksensa perusteella.
”Teimme Alfarocin kanssa heti alkuun tarkat toimintakuvaukset ja sovimme asioista strategisella ja operatiivisella tasolla. Vahvan osaamisen lisäksi heistä huokui aito halu kehittää logistiikkatoimintojamme yhdessä eteenpäin”, kertoo Rauten varastoista, toimitusvalvonnasta ja logistiikasta operatiivisesti vastaava Marjo Tuominen.
Erikoisuutena projektipakkaaminen
Alfaroc vastaa myös Rauten Nastolan yksikön sisä– ja ulkologistiikasta. Nastolan toimipisteessä työskentelee 25 Alfarocin työntekijää.
Tämän lisäksi Rauten toiminnot työllistävät yhden henkilön Alfarocin omassa logistiikkakeskuksessa Kujalassa, missä yrityksellä on alihankintakomponenttien lähetyspiste.
Oman erikoisuutensa Alfarocin työhön tuo projektipakkaaminen.
Rauten tuottamat ja toimittamat linjat tai laitteet koekäytetään Nastolan tuotantolaitoksessa joko osittain tai kokonaan. Koekäytön jälkeen linjat puretaan ja pakataan. Alfaroc vastaa linjojen pakkaamisesta ja lastaamisesta kuljetusyksiköihin, joko rekkoihin tai kontteihin.
”Yhteistyömme Alfarocin kanssa on hioutunut lähes saumattomaksi kumppanuudeksi. Pelaamme kaikki samaan pussiin emmekä tee eroa, minkä värinen paita kelläkin on päällä!”, jatkaa Tuominen.
Työvoiman liikuteltavuus tärkeää
Projektityyppiselle liiketoiminnalle on tyypillistä investointipäätösten herkkyys maailman tapahtumille sekä ajoituksen vaikea ennakoitavuus. Työvoiman tarve heilahtelee talouden suhdanteiden mukana välillä rajustikin.
”Ulkoistuksen suurin hyöty meille on työvoiman liikuteltavuus. Kun meillä on hiljaisempaa, Alfaroc pystyy järjestämään työntekijöilleen töitä toisaalla, mikä on inhimillistä myös työntekijän näkökulmasta, että työt jatkuvat”, toteaa Tuominen.